Image may contain: 2 people, people sitting
Visa Friday Q&A: Student Direct Stream (SDS)
In order to provide more eligible international students the opportunity to study at a Canadian post-secondary institution and to shorten the visa application processing time, the Government of Canada launched the Student Direct Stream (SDS) program on June 8, 2018. This VISA FRIDAY we look at the most emergent questions that have come in from our student permit applicants; both prospective and current.
Question 1: What is the Student Direct Stream (SDS) program?
Answer: Student Direct Stream (SDS) is a student permit facilitation program which will offer faster and simpler visa processing to international students best placed to complete their academic studies
******************
Question 2: What are eligibility requirements for the SDS program?
Answer: In order to be eligible for SDS and benefit from expedited processing students will need to:
  • have been accepted by an eligible post-secondary Designated Learning Institute (DLI)
  • have paid their tuition for the first year;
  • have obtained a Guaranteed Investment Certificate (GIC) of $10,000 from one of the financial institutions approved by Immigration, Refugees, and Citizenship Canada to provide this service.
  • have completed an upfront medical examination
  • have the minimum-required IELTS level of English language ability of 6.0 in all categories (listening, reading, writing and speaking)
To qualify for even faster processing, you are strongly encouraged to apply online at: http://bit.ly/1fXh3aC
******************
Question 3: Can I apply online for the SDS program?
Answer: YES. Prospective international students are strongly encouraged to apply for your study permit application online to benefit from simpler and efficient processing and communication.
You can apply for your study permit here: http://bit.ly/2DesMVa
******************
Question 4: What is the processing time for study permit applications under the SDS program?
Answer: Applicants eligible for and applying under the SDS program will be subject to a processing time of 45 days; compared to the standard processing time of 60 days.
******************
Question 5: What about the students who have already applied? Will they be considered under SDS or previous SPP?
Answer: If you have already submitted your application, we are glad to hear you have applied early! Please do not worry. If you already have an application in process, this new program will not affect or delay your application in any way. We will continue processing your application on an expedited basis as we committed to do under the previous SPP program.
*******************
Question 6: I have a letter of acceptance from a university in Canada, do I qualify for SDS?
Answer: Yes, if your university is listed as a designated learning institute (DLI). To check if the university is a DLI, visit our website: http://bit.ly/2HMgN42
*******************
Question 7: Are all colleges covered under SDS, or only those under SPP?
Answer: Under SDS, more colleges would be eligible for expedited processing. To verify if the letter of acceptance from your college is included, check our website at: http://bit.ly/2HMgN42
*******************
Question 8: What is a designated learning institute (DLI)?
Answer: A designated learning institution is a school approved by a provincial or territorial government to host international students. If you plan to apply for expedited processing of your study permit under SDS, make sure your school is on this list: http://bit.ly/2HMgN42
******************
Question 9: I think I am eligible for the SDS program, however I am not sure. Can I still apply for my study permit?
Answer: YES. You can apply for your study permit under the SDS program. If however, we find you are not eligible for the SDS program then we will process your application under the regular study permit requirements.
******************
Question 10: What are the visa application fees to apply for a study permit under the SDS program?
Answer: The study permit application fees are the same whether you are applying under the SDS program or not. To find out the fees that you need to pay, please consult: http://bit.ly/2GV54zT
******************
Question 11: I have received an acceptance letter from a college; I have already paid the academic fees before the launch of the SDS program. I am now in the process of obtaining my GIC. Can I apply under the SDS program?
Answer: YES. If you paid the academic fees for the first year of studies, and meet all the remaining eligibility requirements of the SDS program you can apply for your study permit under this program..
******************
Question 12: I was already eligible to apply for my study permit under the previous Student Partnership Program (SPP). I am now also eligible for the SDS program, should I apply under the SDS program?
Answer: Yes, you are strongly encouraged to apply under the SDS program if you meet the criteria. To qualify for even more expedited processing, apply online.
******************
Question 13: Is it mandatory to obtain a GIC if I do not wish to apply under the SDS program?
Answer: NO. If you do not wish to apply for your study permit under the SDS program, then it is not mandatory for you to obtain a GIC. If you do not submit proof of a GIC, then you will be processed as a normal study permit and be subject to the normal processing times. For more information, please consult: http://bit.ly/2MPQb5B
******************
Question 14: I have passed my 12th grade from an IB (International Baccalaureate) school and the university I have applied to has accepted my IBDP English score for their English proficiency requirements. Do I still need to appear for and submit an IELTS score in order to apply for my study permit under the SDS program?
Answer: To be eligible to apply under the SDS program, you need to submit proof that you have obtained a score of at least 6 across all bands in IELTS; OR a score of 7 or more in TEF; OR you must have graduated from a Canadian curriculum high school.
If you do not meet any of these requirements, you will not be eligible under the SDS and you will need to apply for your study permit under the regular program.
To know about the eligibility requirements under the SDS program, please consult: http://bit.ly/2l4VbGw
******************
Question 15: My college informed me that I need to follow the checklist for SPP since my Letter of Acceptance (LOA) was issued before the launch of the SDS program. However I also qualify for the SDS program and I want to benefit from it. What should I do?
Answer: If you meet all the eligibility requirements of the SDS program you can apply for your study permit under this program, regardless of when the college fees were paid and when the letter of acceptance was received.
******************
Question 16: I applied for my study permit under the SPP and I was refused. I also qualify for the SDS program and I wish to apply again for a study permit. Given that I was previously refused, can I apply under the SDS program or should I apply under the regular program?
Answer: If you qualify for the SDS, then you can apply for your study permit under this program, regardless of previous applications. A Migration officer will assess your application under this program based on the documentation that you provided.
source-https://www.facebook.com/notes/canada-in-india-high-commission-of-canada/visa-friday-qa-student-direct-stream-sds/1948332671886024/?hc_location=ufi

Leave a comment